Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Afscheid van Jan Hendrickx sr: Schrobberbeek is niet meer.

Lier, 14 augustus 2021: Vandaag werd in de Heiligkruiskerk van Lier afscheid genomen van Jan Hendrickx sr. Jan overleed op donderdag 5 augustus 2021. Hij was 85 jaar.
Onder het waakzaam oog van reus Schrobberbeek ging pastoor-deken Jan Verheyen de uitvaartplechtigheid voor. Na verwelkoming kwam dochter Fanny als eerste aan het woord.

“Jaloersheid was mijn vader onbekend, hij had zelf voldoende talent om een ander zijn succes te gunnen. Hij was echtgenoot, vader, grootvader, broer, nonkel, vriend, ere-Lierenaar, Lierse supporter, ondernemer, schoolbondvoorzitter, ondernemer, acteur, regisseur, schepen, waarnemend burgemeester, Schrobberbeek. Ik denk dat hij die titel de allermooiste vond. Wij zijn dan ook enorm blij dat de reus Schrobberbeek hier aanwezig is.”
“Jan Hendrickx, een man met vele passies, vele interesses die de mensen heel graag zag. Iemand met een groot rechtvaardigheidsgevoel, wat soms kon leiden tot een krikkele reactie zoals ze in Lier zeggen. Maar nooit rancuneus.”
“We zijn dankbaar voor wat hem zo typeerde, humor. Dat kon altijd, overal, bij iedereen. Nooit grof, nooit kwetsend. Hij speelde de bal, nooit de man. Welk decor het ook was, thuis in de Kantstraat, tussen het oud ijzer, op de scène, op café of op het stadhuis, er was altijd plaats voor humor, voor een ontwapenende opmerking die ervoor zorgde dat hij mensen kon verbinden. Die humor die vandaag voor veerkracht zorgt, die ons helpt om dat grote verdriet een plaats te geven”, gaat Fanny verder.
“Het verhaal van mijn vader is niet compleet zonder het laatste bedrijf, en dat was het aller moeilijkste. De afgelopen jaren waren bijzonder zwaar. Het werd een tergend traag afscheid van de man waar we zo naar opkeken, die zoveel gerealiseerd heeft. Hij voelde het ook zelf aan, de genadeloze erosie van zijn brein ten gevolge van de vreselijke ziekte die dementie is. Het wegsijpelen van herinneringen, het verstommen van de stem van de eeuwige acteur. De lichtpuntjes werden schaarser, zijn lichaam werd moe. Toen was de strijd voorbij”, besluit een emotionele Fanny.

Toepasselijk koos Jan Verheyen voor de eerste lezing een fragment uit een toneelstuk van Felix Timmermans ‘En waar de sterre bleef stille staan’. Jan speelde met ongelooflijk veel talent meer dan 200 maal de rol van Schrobberbeek, een van de drie koningen in dit verhaal.

In zijn homilie typeerde Jan Verheyen Jan Hendrickx sr als een politieker die leefde voor zijn stad. “Jan is een man die heel wat verwezenlijkt heeft. Als politieker leefde hij voor zijn stad. Hij zorgde ervoor dat er ambiance kwam in de stad: de Vestconcerten, Lier-Kermis. Hij kreeg van heel veel mensen wat gedaan. Zelf kon hij ook nooit neen zeggen. Hij wilde voor iedereen goed doen, wat praktisch onmogelijk is in de politiek. Oneerlijkheid verdroeg hij niet, dan kon hij soms wel heel kwaad worden op mensen, maar het was altijd met respect.”

Op het einde van de afscheidsviering volgden nog drie toespraken.

“Als ik herinneringen aan Jan als politieker zou moeten ophalen, zou ik het als volgt willen formuleren: Jan was iemand die nooit harde woorden gebruikte of een punt besloot met hoogoplopende discussies, maar gedachtewisselingen altijd afsloot op een zachte manier. Ja zelfs met een kwinkslag. Voor Jan waren er geen politieke vijanden, alleen maar collega’s en politieke vrienden met wie hij samen, ondanks de partijpolitieke verschillen, trachtte tot een oplossing te komen ten bate van zijn Lier”, zei burgemeester Frank Boogaerts.

Dimitri De Raedt, acteur bij de Schoolbond, omschreef Jan; ‘de senior’, als een memorabel acteur.
“Hij zette ongelooflijke prestaties neer en had een gave die weinig anderen gegeven is: timing, gevoel, dosering. Hij was een echte tovenaar van woord en stilte, een rasacteur naar wie je bleef kijken. Hij was in staat om een ganse zaal te laten lachen door maar één woord te zeggen: kloetzak.”
Op het einde van zijn toespraak vroeg hij nog een applaus voor Jan.

Ten slotte verzorgde Luk Ceulemans de laudatio. “Jan en ik waren geen vrienden, wij waren ‘maten’. Maten zijn meer dan vrienden, maten veinzen niet. Een maat is er altijd wanneer je hem nodig hebt.” Verder noemde hij Jan een monument ten voeten. Zijn leidmotief was steeds zijn liefde voor en het promoten van Schoon Lier. Zijn onderliggende gedachte was dat ons stadje de mentaliteit van een buurtwinkeltje moet behouden en niet mag verworden tot een onpersoonlijk grootwarenhuis.”
“Als initiatie nemend schepen en later als burgemeester was je top. Je was bescheiden en drong je niet op. Je bleef op de achtergrond en gaf alle vertrouwen aan de mensen waarin je geloofde.”
“Met reus Schrobberbeek behoor je nu ook tot ons cultureel erfgoed. Je bent een waardige compagnon van Gummarus.”
Tot slot vroeg Luk Ceulemans een staande ovatie voor Jan Hendrickx sr.
(MSL/foto’s MSL)